Vajinal Enfeksiyon Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Vajinal enfeksiyonlar, her kadının hayatında en az bir kez yaşadığı, vajinal bölgede en sık görülen hastalıktır. Erken dönemde muayene olmak enfeksiyonların dirençli olmasını, üst genital bölgeye yayılmasını engelleyecektir. Vajinal enfeksiyon belirtileri arasında en sık görülen akıntıdır. Vajinal bölgede olan her akıntı hastalık belirtisi olarak kabul edilmemektedir. Fizyolojik akıntı hormonlara bağlı olarak dönem dönem değişen özelliklerde görülmesi normal akıntılardır. Bu tür akıntılar kokusuz, renksiz veya beyaz krem kıvamında olabilmektedir. Halbuki enfeksiyona bağlı akıntılar kokulu, sarı renkli, peynir kıvamında görülmektedir.
Vajinal Mantar Enfesksiyonu Tedavisi
Bağışıklık sisteminin baskılandığı gebelikte veya kontrolsüz diyabeti olan kişilerde görülmektedir. Ayrıca sentetik iç çamaşırı giyilmesi, genital bölgeyi ıslak bırakan mayonun uzun süre üzerinizde kalması, antibiyotik kullanımı mantara sebep olabilmektedir. Akıntısı lor peyniri kıvamında ve kokusuzdur. Beraberinde kaşıntı ve buna bağlı tahriş izlenmektedir. Tedavisinde genital hijyenin sağlanması ve ilaçlar yeterli olmaktadır. Sık tekrarlayan mantar enfeksiyonlarında uzun süreli tedavi uygulanmaktadır.
Bakteriyel vajinal enfeksiyonlarda şikayetlerin başında kokulu, sarı renkli akıntı, alt karın bölgesinde ağrı, cinsel ilişki sırasında ağrı izlenmektedir. Özellikle klamidya ve gonokok gibi bakterilerin yol açtığı hastalıklarda vajinadan üst genital bölgeye yayılım ve tedavisiz kalındığında kısırlığa yol açabilecek durumlar görülmektedir. Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde antibiyotikler yeterli olmaktadır. Çoğunlukla cinsel yolla bulaş olduğundan partner tedavisi önerilmektedir.
Paraziter enfekiyonlarda en sık sebep trichomonastır. Bol, köpüklü, gri renkli sulu bir akıntısı vardır. Kaşıntı ve tahrişe sebep olur. Tedavisinde etkene yönelik antibiyotik tedavisi gerekmektedir.
Genital bölgenin temiz tutulması genel olarak enfeksiyonların hem önlenmesi hem tedavisinde önemlidir. Bunun için vajina ph değerine uygun hijyenik temizleyiciler kullanılabilir. Akıntı şikayeti olduğunda ihmal edilmemesi önemlidir, tüm bunların haricinde kanla karışık akıntı olması durumunda serviks (rahim ağzı), uterusa ( rahim ) ait başka hastalıkların belirtisi olabileceğinden özellikle detaylı jinekolojik muayene olunması gerekir.
Leave a Comment