Tüp Bebek Tedavisi İzmir - Op. Dr. Feyza Ağaca Güler
Tüp bebek tedavisi çocuk sahibi olmak isteyen kadınların normal yolla hamile kalamadıkları durumda uygulanır. Bu tedavide kadından alınan yumurta ve erkekten alınan sperm laboratuvar ortamında döllenir. Döllenen embriyo kadının rahmine yerleştirilir. Bu şekilde hamilelik başlar. Tüp bebek tedavisi normal yolla hamileliğin olmadığı hallerde çocuk sahibi olmayı sağlar. Bu özelliği ile normal yoldan hamileliğin oluşmadığı durumlarda tercih edilir. Bir yıldan fazla zamandır korumasız olarak birlikte olan, buna rağmen gebeliğin oluşmadığı çiftlere tüp bebek tedavisi uygulanır. İlk kez 1978 yılında uygulanan bu tedavi günümüzde hala uygulanmaktadır. 1978 yılından günümüze dek bu tedavinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Başarı oranı da yeni geliştirilen teknikler ile artırılmıştır.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Tüp bebek tedavisi nedir sorusuna kısaca normal yoldan gebe kalmanın mümkün olmadığı durumlarda uygulanan tedavidir şeklinde cevap vermek mümkün olacaktır. Klasik tüp bebek tedavisi İnvitro Fertilizasyon ile kadından alınan yumurta ve erkekten alınan sperm laboratuvarda aynı ortamda serbest bırakılır. Bu durumda döllenme kendiliğinden gerçekleşir. Bu yöntemde embriyo kaliteli olmakla birlikte döllenmenin gerçekleşmesi kesin sonuç olmamaktadır.
Mikroenjeksiyon yöntemi günümüzde en fazla kullanılandır. Bu yöntemde erkekten alınan spermler incelenir. En yüksek kalitede olan sperm ince bir kanül yolu ile yumurtaya enjekte edilir. Erkeklerin spermlerinde hareketlilik gibi sorunlar olduğunda yüksek başarı getirir. Günümüzde tüp bebek tedavisinde kullanılan farklı yöntemler de bulunur. Hangi yöntemin kullanılacağı erkeğin sperm sayısına, spermlerinin durumuna ve kadının yumurtalarının kalitesine bağlı olarak belirlenir.
Mikroenjeksiyon yöntemi günümüzde en fazla kullanılandır. Bu yöntemde erkekten alınan spermler incelenir. En yüksek kalitede olan sperm ince bir kanül yolu ile yumurtaya enjekte edilir. Erkeklerin spermlerinde hareketlilik gibi sorunlar olduğunda yüksek başarı getirir. Günümüzde tüp bebek tedavisinde kullanılan farklı yöntemler de bulunur. Hangi yöntemin kullanılacağı erkeğin sperm sayısına, spermlerinin durumuna ve kadının yumurtalarının kalitesine bağlı olarak belirlenir.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır diye incelendiğinde, öncelikle kadın ve erkeğin bir yıl boyunca korumasız birlikte olmasına rağmen gebeliğin oluşmamış olması şartı aranır. Bu durumda tüp tedavisi uygulanmaya başlanabilir. Erkeğin sperm üretimi yeterli sayıda olmasa ya da spermlerin kalitesi yeterli olmasa dahi tüp bebek uygulanabiliyor. Bu tedavide günümüzde en yaygın olarak mikroenjeksiyon yöntemi kullanılır.
Günümüzde bu tedavi son derece gelişmiştir. Bu şekilde embriyonun genetik taraması yapılabilmektedir. Böylece sağlık riski olmayan embriyolar ile gebelik süreci başlatılıyor. Aynı zamanda embriyo dondurma işlemi ile gebeliğin ilerleyen zamanlarda da başlatılması mümkün oluyor. Tüp bebek tedavisi aşamaları şu şekilde olmaktadır:
- Yumurta geliştirici ilaç kullanımı: Bu ilaçlar yumurtlama olmadığında ya da yumurtlamanın düzensiz olması halinde bunun tedavisini sağlar. Yumurtlama olan kadınlarda da bu ilaçlar kullanılıyor.
- Oosit olgunlaşması ilaç kullanımı: Yumurtanın alınmaya hazır olmasının ardından yumurtaların olgunlaşması ilaç kullanımı ile sağlanır.
- Yumurtlamanın erken olmasını önleyen ilaçlar: Bu ilaçlar, tedavi sürecinin sorunsuz yürümesi için alınır. Böylece erken yumurtlamanın önüne geçilerek başarı oranının artması sağlanır.
- Rahim iç yüzeyini hazırlayan ilaçlar: Yumurta alınması ya da embriyonun rahme yerleştirilmesi sırasında rahmin iç yüzeyinin uygun olması için bu ilaçlar kullanılır.
Tüp Bebek Tedavisi Faydaları
Tüp bebek tedavisinin gelişen teknoloji ile birlikte başarı düzeyi artıyor. Bundan kaynaklı olarak da normal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler için çözüm sunuyor. Normal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin de çocuk sahibi olmaları bu tedavi ile mümkün oluyor. Aynı zamanda ilerleyen yaşlarda bebek sahibi olma olasılığı düşen kadınların da gebe kalabilmelerini sağlıyor. Embriyonun genetik taraması yapılabiliyor. Bu şekilde genetik hastalık riski olmayan embriyolar ile gebeliğin başlatılması mümkün oluyor. Bu tedavi ile oluşan gebeliklerde çoklu gebelik olabiliyor. Erkeğin sperm üretimi olmasa dahi modern tıbbi yöntemlerle erkeğin testisinden alınan doku ile sperm üretilebiliyor.
Tüp Bebek Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Tüp bebek tedavisi kimler için uygundur araştırıldığında normal yolla çocuk sahibi olamayan çiftler için olduğu görülür. Bu tedavinin başlatılabilmesi için çiftin bir yıl boyunca korumasız olarak birliktelik yaşamaları istenir. Bir yılın sonunda gebelik oluşmadığı durumlarda tedavi başlatılabilir. Sperm sayısı yeterli olmayan erkekler için de uygundur. Spermin kalitesiz olması durumunda da bu tedaviden yararlanılır. Kadınların tekrarlayan düşük yapması halinde, yaşının ilerlemiş olması nedeniyle normal yollardan gebe kalamadığı durumlarda bu tedavi uygulanır. 35 yaşını geçmiş kadınların da tüp bebek tedavisi ile gebe kalmaları mümkün olur. Bu alanda uzman bir hekim tarafından yapılan tedavi başarılı olur ve çift çocuk sahibi olabilir.
Detaylı Bilgi
+90 532 644 64 22
Bize sormak ister misiniz?
+90 532 644 64 22
Sizi arayalım.
İletişim sayfasında yer alan iletişim formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz. Tüm hastalarımıza ve danışanlarımıza kısa süre içerisinde dönüş sağlıyoruz.
İletişim