Dış Gebelik Nedir? Dış Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Dış gebelik nedir? Dış gebelik döllenmiş yumurtanın normalde rahim içinde tutunduğu yerin dışında yerleşen gebelik çeşididir. En sık olarak fallop tüplerinde dış gebelik izlenmekle beraber, diğer yerleşebildiği yerler eski sezaryen hattı, rahim ağzı, karın içi olabilmektedir. Sıklık olarak her 100 gebeden 1’inde görülmektedir. Gebeliğe bağlı anne ölümlerinin en önemli sebeplerinden birisidir. Geçirilmiş karın içi enfeksiyonlar ve ameliyatlar, kişinin rahim içi araç (spiral ) ile korunuyor olması dış gebelik için risk faktörleridir.
Dış Gebelik Belirtileri
Dış gebelik belirtileri, normal gebelik belirtileri ile çok benzer özellikler gösterebilmektedir. Aynı normal gebelikte olduğu gibi adet gecikmesi, kan ve idrarda gebelik testi pozitif çıkması, bulantı ve kusma eşlik edebilmektedir. Bununla birlikte tansiyon düşüklüğü, alt karın bölgesinde ağrı, omuz ağrısı görülebilmektedir.
Dış gebeliğin tanısının konulmasında kanda B-HCG seviyesinin takibi ve ultrasonografiden faydalanılmaktadır. B-HCG seviyelerinin istenilen oranlarda artmaması ve transvajinal ultrasonografi ile B-HCG seviyeleri 2000 üzerine çıkmasına rağmen gebelik kesesinin görülemeyişi dış gebelik şüphesini arttırmaktadır. Dış gebelik takibi sürecinde eğer yerleştiği tüplerde büyümeye devam ederse bir süre sonra yırtılma yapacağından karın içi kanama oluşacaktır. Bu durumda ultrasonografide karın içi kanama alanları görülecek ve gebede acil ameliyat gerektirecek iç kanama tablosu görülecektir.
Dış Gebelik Tedavisi
Dış gebelik tedavisi, hastanın klinik ve laboratuvar sonuçlarına göre karar vermek gerekmektedir. İlaçla (metotreksat) veya ameliyatla tedavi yolları mevcuttur.
İlaçla tedavi erken tespiti mümkün olan vakalarda uygulanmaktadır. Takibinde metotreksat ilacı yan etkileri açısından da dikkatli olunmalıdır. Dış gebelik cerrahi tedavi ise laparoskopik ve laparotomi yollarla mümkündür. Hangisinin tercih edileceğine takip eden cerrahın karar vermesi en doğrusu olacaktır.
Geçirilen dış gebelik sonrası eğer ilaçla tedavi edilmişse hasta bir sonraki planlanan gebelik öncesinde fallop tüplerinin tekrar aynı duruma sebebiyet verip vermeyeceği tetkik edilmelidir. Cerrahi yapılan hastalarda eğer dış gebeliğin olduğu taraftaki fallop tüpü alınmak zorunda kalınmışsa diğer taraftaki fallop tüpü aracılığı ile ek yönteme gerek kalmadan gebelik mümkündür.
İzmir’de dış gebelik tedavisi ve İzmir dış gebelik ameliyatı için bize ulaşabilirsiniz.
Yorum Yap